Kredi kartları, hızlı ve kolay şekilde borçlanmayı sağlayan finansal ürünlerdir. Kredi kartıyla borçlanarak ödemekle yükümlü olduğunuz en düşük tutara “asgari ödeme tutarı” denmektedir. Asgari ödeme tutarını belirleyen unsurlardan en önemlisi “asgari ödeme oranı”dır.
Asgari ödeme oranı nedir?
Asgari ödeme oranı, kredi kartı dönem borcunuzun en az ne kadarını ödemek zorunda olduğunuzu belirten orandır. Örneğin 10.000 TL dönem borcu olan bir kartın asgari ödeme oranı %20 olursa ödenmesi gereken asgari tutar 2000 TL’dir. Bu durumda asgari tutar ödendikten sonra geriye 8000 TL borç kalmaktadır. Kalan 8000 TL borca faiz işlemekte ve bir sonraki dönem borcuna devredilmektedir.
Kredi kartı asgari ödeme oranı neye göre belirlenir?
Birçok farklı kredi kartı çeşidi bulunmakla beraber farklı asgari ödeme oranları da mevcuttur.
- %40
- %20
- %10
gibi değişen oranlarda asgari ödeme oranına sahip kredi kartları bulunmaktadır. Bir kredi kartının asgari ödeme oranını belirleyen 2 etken kredi kartı türü ve kredi kartı limitidir.
Kredi kartı türleri nelerdir?
Temelde 2 farklı türde kredi kartı bulunmaktadır.
- Bireysel kredi kartı
- Ticari kredi kartı
Bireysel kredi kartı
Bireysel özellikteki kredi kartları, hemen herkesin sahip olabileceği standart nitelikteki kredi kartlarıdır. Bireysel kartların limiti aylık gelirinize göre belirlenmekte ve asgari ödeme oranı %20 ya da %40 olmaktadır.
Limiti 25 bin TL’ye kadar olan bireysel kartların asgari ödeme oranı %20’dir. Limiti 25 bin TL ve üzeri olan bireysel kartlarda ise asgari ödeme oranı %40’tır. Bireysel kartların asgari ödeme oranıyla ilgili yasal düzenlemelerin değişmesi mümkündür. Bu yazının yayın tarihinde mevcut olan yasal düzenlemelerin belirlediği asgari ödeme oranları az önce bahsettiğimiz şekildedir. Güncel asgari ödeme oranlarını öğrenmek için bankanızın müşteri temsilcisiyle iletişime geçebilirsiniz.
Ticari kredi kartı
Ticari özellikteki kredi kartları, yalnızca ticaret yapanların sahip olabileceği kartlardır. Anonim ve limited şirketlerden şahıs şirketleri ve basit usül vergi mükellefi olan esnaflara kadar bir çok tacir ticari kredi kartına başvurabilir.
Ticari kredi kartlarını ayrıcalıklı hale getiren özellikler, limitleri ve asgari ödeme oranlarıdır. Çünkü ticari kredi kartlarının limiti yalnızca aylık gelire göre değil aynı zamanda ciroya göre belirlenmektedir. Bu durumu somutlaştırmak gerekirse;
- Maaşı 50 bin TL olan bir çalışan
- Aylık geliri 50 bin TL olan bir şahıs şirketi
olmak üzere net kazancı eşit olan 2 kişi düşünelim. Bu 2 kişinin sahip olacağı bireysel kredi kartlarının limiti, aylık gelirin en fazla 4 katı olabileceğinden, maks 200 bin TL olabilir. Çünkü her ikisi de 50 bin TL kazanmaktadır ve 4*50 bin TL= 200 bin TL etmektedir.
Her iki kişi de aynı parayı kazansa da arada önemli bir fark bulunmaktadır. Maaşlı çalışan kişi her ayın sonunda çalıştığı kişi veya kurumdan 50 bin TL’sini almakta ve eline başka bir para geçmemektedir.
Ancak 50 bin TL kazanan şahıs şirketi bu parayı toplam 100 bin TL ciroyla kazanıyor olabilir. Şahıs şirketinin bulunduğu sektör ve işkolundaki kar marjlarına göre 80 bin TL ciroya sahip olması da mümkündür 150 bin TL ciroya sahip olması da mümkündür. Bu durum şahıs şirketinin ay boyunca elinden geçen paranın(ciro) net kazancından fazla olduğu anlamına gelmektedir. Ciro etkeni sayesinde şahıs şirketinin sahip olduğu ticari kredi kartının limiti, net kazancından kat kat yüksek olabilmektedir.
Örnekte verdiğimiz 50 bin TL kazanan şahıs şirketinin 100 bin TL ciroya sahip olduğunu düşünelim. Bu durumda bu şahıs şirketinin 200 bin TL limite sahip ticari kredi kartı olması mümkündür. Şimdi de aynı kazanca sahip bu 2 kişinin kredi kartı limitlerinin toplamını karşılaştıralım.
Kazanç | Kredi kartı limitleri toplamı |
---|---|
50 bin TL maaş | Bireysel 200 bin TL = Toplam 200 bin TL |
50 bin TL net gelir | Bireysel 200 bin TL + Ticari 200 bin TL = Toplam 400 bin TL |
Görüleceği üzere her 2 kişinin kazancı aynı olmasına rağmen kredi kartı limitleri toplamı farklıdır. Ticaretle uğraşmanın ve ticari kredi kartına sahip olmanın avantajı burada devreye girmektedir. Ticari kartların limiti, kişinin sahip olduğu bireysel kartların limitinden bağımsız olarak belirlendiği için ticaret yapan kişilerin krediye erişim gücü çok daha yüksek olmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortamda borçlananın kazanıyor olduğu gerçeği göz önüne alındığında yüksek kredi kartı limitlerinin avantajı daha anlaşılır olmaktadır.
Ticari kredi kartlarının asgari ödeme oranı: %10
Pek çok farklı ticari kart türü bulunsa da ticari kartların çoğunun asgari ödeme oranı %10’dur. Yani 10.000 TL dönem borcu olan bir ticari kredi kartının ödenmesi gereken asgari tutarı 1000 TL’dir. Ticari kredi kartlarını birer ayrıcalık haline getiren özelliklerden birisi %10’luk asgari ödeme oranıdır. %10 asgari ödeme oranı sayesinde kişilerin veya şirketlerin ödemeler dengesi kurması çok daha kolay olmaktadır.
Bu sitede yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı site yazar ve yöneticileri asla sorumlu tutulamaz.