İçeriğe geç
G! Anasayfa » Eğitim » Sosyal Medya: Kişisel Medya 2.0

Sosyal Medya: Kişisel Medya 2.0

Sosyal medyanın ortaya çıkışına baktığımızda insanların ürettiği sanatsal veya bilimsel içeriklerin topluma aktarılması amacının güdüldüğünü görüyoruz. Yani amaç çoğunluğun erişebileceği bir içerik oluşturmaktır ve bunun için önce tekil olarak bir içerik üretilmesi gerekir. Yani “kişisel medya, sosyal medyanın anasıdır” diyebiliriz.

Sosyal Medya-Kişisel Medya ve Internet-Intranet benzerliği

Sosyal medya, kişisel medyanın evrim geçirerek çoklu erişime açılması sonucu ortaya çıkmıştır. Rastlantı olmasa gerek, İnternet ( Genel Ağ) kavramı da benzer şekilde ortaya çıkmıştır.

(bkz. İnternetin ortaya çıkışı)

Kısıtlı insan topluluklarının yalnızca birbirlerine arasında veri paylaşmak için oluşturduğu privatenet-intranet(özel ağ) zamanla diğer insanların da erişimine açılmasıyla internet(genel ağ) haline gelmiştir. Sosyal medya ile kişisel medyanın ilişkisi de aynı şekildedir. Başlangıçta kişinin kendi düşüncelerini ve hislerini kaydederek bunları gerektiği zaman hatırlamak amacıyla oluşturduğu kişisel medya ortamı, zamanla diğer insanların da erişimine açılmış ve sonuç olarak çoklu(sosyal) bir erişim ortamı oluşmuştur.

Kişisel Medya

Peki kişisel medya nedir? Sosyal medya ile farkları nelerdir?

Sosyal medyada paylaşımcı-içerik üretici(yazar) ve paylaşımı izleyen(okuyucu) olmak üzere 2 farklı kullanıcı rolü vardır. Kişisel medya protokolünde ise yazar da okuyucu da aynı kişidir. İnsanın sosyal bir varlık olması nedeniyle sosyal medyayı tümden reddetmek yanlıştır fakat kişisel-entelektüel gelişime olan yüksek katkısı dolayısıyla da kişisel medya alışkanlığı edinmek yararlıdır. Kişisel medyayı bireysel etkileşim yönüyle bir protokol olarak tanımlayabiliriz.

Kişisel medya, sosyal medyanın tekilleştirilmiş halidir

Sosyal medya, kişisel medyanın çoğullaşmış halidir.

Kişisel Medya Protokolü

  • Günümüzde oldukça popüler hale gelen ve popüler olan çoğu şey gibi zararı yararından fazla olmaya başlayan sosyal medya kullanımını azaltıp dışa kapalı bir kişisel medya ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.
  • Kişinin kendisiyle daha çok vakit geçirmesini teşvik etmek amacıyla dijital ortamdaki etkileşimi reddetmek yerine bu etkileşimi kendisine yöneltir. Yani sanal ortamda bireysel etkileşim kurmasını sağlar. Böylelikle dijitalleşmenin sağlıklı etkiler doğurmasına yol açar.

Kişisel Medya Türleri

Medya sözcüğünün Türkçe karşılığı “ortam”dır. Yani ortam türleri olarak sayabileceğimiz materyaller aynı zamanda sosyal medya türlerini oluşturmaktadır. Aşağıda kullanılan materyaller bazında bazı sosyal medya türlerine bakalım.

Örneğin

Ortam materyali (Medya türü)WEB’deki karşılığı (sosyal medya)
Görselİnstagram, Pinterest
YazıEkşi Sözlük
Görsel + YazıFacebook, Twitter

Son satırdaki “Görsel + Yazı” materyallerinin ağırlığı çeşitli sosyal medya platformlarında göre değişebilmektedir.

Örneğin; İnstagram’da yalnızca görsel içerik değil yazınsal içerik de yer almasına rağmen kullanılan materyaller içerisinde yazınsal materyalin kullanım oranı düşük olduğu içini İnstagram “görsel medya(ortam)” sınıfına alınmıştır.

Twitter ve Facebook’da ise her iki materyalin kullanım oranı birbirine yakın olduğu için “eşit oran-ağırlık” kabul edilerek “görsel+yazı” sınıfına alınmıştır.

Sonuç olarak sosyal medyanın türleri olduğu gibi kişisel medyanın da türleri bulunmaktadır.

Kişisel medya teriminin ortaya atılmasının başlıca amacı entelektüel gelişimin ilerlemesi olduğu için yazının devamında entelektüel gelişime en yararlı medya türü olan “yazı” ortamını ele alacağız.

Kişisel Sözlük

Az önce yazı ortamının sosyal medya türü olarak karşılığına “ekşi sözlük” örneğini vermiştik. Bu yüzden oluşacak olan kişisel yazınsal ortamı “kişisel sözlük” olarak tanımlıyoruz.

Bu sözlüğü okuyan tek kişi de yazan tek kişi de sizsiniz. Yani tamamen kişisel bir içerik…

Bireyin olaylar ve durumlar hakkında kişisel olarak (dürüstçe) kendini kandırmadan yorum yapması entelektüel gelişimini sağlar. Kendini kandırmadan diyorum çünkü dışa kapalı bir medya ortamı ister istemez insanın kendisine karşı dürüst olmasını sağlıyor.

Kişisel sözlük, kişinin kendiyle gerçekleştirdiği bir etkileşimdir, dolayısıyla yazma ve öğrenme becerilerinin gelişmesini sağlar. Çünkü konular hakkında içsesinizle tartışma ve tanımlama yapmak hafızanızı güçlendirir.

Kişisel sözlük, kişinin tamamen kendiyle gerçekleştirdiği bir çalışmadır ve aynı zamanda bir yaşam tarzı, bir görüştür. Ayrıca beyin yapınız uygunsa serotonin artışına yol açması sayesinde beyninizin frontal lobunu ve hipokampusunu daha etkin hale getirir.

Kişisel sözlük, bir düşünceyi geliştirme yoludur. Ve düşünceniz geliştikçe siz de gelişirsiniz. Bu muhteşem gelişimin sonucu olarak IQ düzeyiniz artışa geçer ve daha mantıksal bir algıya sahip olursunuz. Dolayısıyla daha mantıksal düşünmeye başlarsınız ve bu paha biçilemez bir özelliktir. İşte kişisel sözlüğün tam olarak amaçladığı budur.

Kısacası; yazın!

Yazmak zihni güçlendirir.

Ben kişisel sözlük uygulaması olarak “Google Keep notları”nı kullanıyorum. Siz dilediğiniz uygulamayı kullanabilirsiniz. Basit bir not/yazı uygulaması olması yeterlidir fakat bulut eşitleme özelliği olması koşuluyla. Telefonunuzun başına bir şey gelirse kişisel sözlüğünüzün yok olmasını istemezsiniz değil mi? 🙂

Şimdi size daha iyi kavramanız için kendi kişisel sözlüğümü anlatayım.

Benim keep notlarımda toplam 12062 notum var.

Daha iyi anlamanız için hadi bu sayıyı bir sosyal medya platformuna uyarlayalım:

Sözlük türünün sosyal medya karşılığı Ekşi Sözlük’tür. Ekşi Sözlük’te her bir girişe “entry” denir. Entry terimini Facebook’taki “paylaşım” terimine ve İnstagram’daki “gönderi” terimine benzetebilirsiniz. Benim kişisel sözlüğümdeki 12062 notun ekşi sözlükteki karşılığı karşılığı “12062 entry”dir. Bu şekilde daha iyi anlamış olacağınızı umuyorum.

Kişisel Sözlükte neler yazılır?

Kişisel sözlüğünüzdeki notlar özel yaşamınızla ilgili olabilir. Ekşi Sözlük’te ise yalnızca “nesnel” tanımlar yer alır. Kişisel sözlüğünüzde ise hem “öznel” hem nesnel tanımlar yer alabilir. Çünkü düşünceyi geliştirmek için her ikisi de gereklidir.

Bir Kişisel Medya yansıması olarak “Gerçek!”

Gerçek! bdg’nin kişisel medya çalışması olan kişisel sözlüğünün internette ki yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Çünkü kullanılan içerikler bdg’nin kişisel sözlüğün aittir.

Gerçek! kimdir?

Telif hakkı © 2021-2024 Gerçek!