İçeriğe geç

Dilin Tanımları

1 dakikadan az okuma süresi

Dil, canlıların iletişim kurmak için kullandığı en etkili araçtır. Çoğu canlının dile benzer bir sesli iletişim sistemi bulunsa da hiçbiri insanlarda olduğu kadar karmaşık etkiye sahip ve yapısal olarak sistematik değildir. Bu nedenle insanların iletişim aracı olan dil için birçok farklı tanımlama yapılmıştır.

Burada yerli ve yabancı dilbilimcilerin tanımlarını bulabilirsiniz. İsimlerin üzerine tıklayarak ayrıntılı hakkında bilgisine ulaşabilirsiniz.

Ferdinand de Saussure

Dil, toplum üyelerinin etkin bir şekilde doldurduğu bir veritabanıdır.

Dil, her insanın beyninde potansiyel olarak yer alan, ya da bireylerin bir bölümünün beyninde daha özel olarak bulunan dilbilgisel bir sistemdir.

Edward Sapir

Yalnızca insana özgü olan; düşüncelerin, duyguların ve isteklerin, istençle üretilmiş semboller kullanarak iletilmesini sağlayan ve içgüdüsel olmayan bir yöntem.

Sapir, dilin kültürel yönü üzerine odaklanan bir dilbilimcidir. Kurucusu olduğu Sapir-whorf hipotezini inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.

Noam Chomsky

Dil, insan türünün doğuştan sahip olarak dünyaya geldiği bir yetenektir.

Her biri sonlu uzunlukta olan ve sonlu bir üyeler kümesinde oluşturulan cümleler kümesidir.

Tahsin Banguoğlu

Dil, insanların ihtiyaçlarını anlatmak için kullandıkları bir sesli işaretler sistemidir.

Elle, başla, gözle işaretler yaparak da bazı duygularımızı, düşünce ve dileklerimizi anlatırız. Fakat en mükemmel anlatma vasıtamız dildir. Konuşma, kişioğluna vergi olan ve insanı hayvandan ayıran bir yüksek işleyiştir. İnsan konuşma yeteneğiyle doğar fakat dil doğuştan bilinmez. Çocuk, içinde yaşadığı topluluğun dilini (anadilini) uzun bir çıraklık devresince öğrenir. Aslında her dil insan topluluğu arasında binlerce yıl boyunca gelişerek meydana gelmiş bir sosyal kurumdur.

Tahsin Banguoğlu, Türkiye’ye Milli Eğitim Bakanlığı da yapmış önemli bir dilbilimcidir.

Doğan Aksan

Düşünce, duygu ve isteklerin bir toplumda ses ve anlam yönünden ortak olan öğeler ve kurallardan yararlanılarak başkalarına aktarılmasını sağlayan çok yönlü ve çok gelişmiş bir dizge.

Türkiye’de dilbilimin kurucusu

Muharrem Ergin

Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıta; kendi kanunları içinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlık; milleti birleştiren, koruyan ve onun ortak malı olan sosyal bir müessese; seslerden örülmüş muazzam bir yapı; temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar ve sözleşmeler sistemidir.

Muharrem Ergin, aynı zamanda Orhun abidelerinin günümüz Türkçesine birebir çevirisini yapan Türkologtur.

Telif hakkı © 2021-2024 Gerçek!