Çekiç başlı köpekbalığı olduğunu duysaydınız ilginç bulurdunuz değil mi? Gerçekten de öyle 🙂 Evrimin sonuçlarına şaşırmamak gerek…
Bu farklı köpekbalıkları çekiç başlı vücut yapıları ile dikkat çeker. Kafa yapılarının yanal çıkıntıları çekice benzer. Bu özelliklerinin av bulmalarını kolaylaştırdığı ve suda daha keskin dönüşler yapabildikleri için geliştiği düşünülüyor.
Sphyrnidae familyasına ait çekiç başlı köpekbalıklarının 9 tane türü keşfedilmiştir. Daha çok tropikal ve ılıman sularda, kıyı bölgelerinde ve kıta sahanlığında yaşayan bu türlerin boyları 90 cm ile 610 cm arasında değişiyor. Bazen 100’den fazla birey bir araya gelerek sürü oluşturabiliyor. Bu tür köpekbalıkları kabuklulardan kafadan bacaklılara, kemikli balıklardan daha küçük köpekbalıklarına kadar çok çeşitli avlarla besleniyorlar.
Son 50 yıldır aşırı avlanma nedeniyle popülasyonlarındaki çok ciddi orandaki düşüşün ardından bazı köpekbalığı ve vatoz türlerinin tamamen yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu biliniyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği, 2019 itibarıyla, çoğu çekiç başlı köpekbalığı türünün kritik tehlike altında (en yüksek tehdit kategorisi) olduğunu açıkladı.
Nature dergisinde Ocak 2021’de yayımlanan bir makaleye göre 1970’ten beri okyanus köpekbalıklarının ve vatozların popülasyonları %71 oranında azaldı. 31 köpekbalığı ve vatoz türünün 24’ü ise artık nesli tükenme tehdidi altında. Makalede, insan kaynaklı faaliyetler ve iklim değişikliği gibi nedenlerin türler üzerinde baskı oluşturduğu ancak aşırı avlanmanın açık ara farkla en büyük tehdit olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre köpekbalıkları etleri, yüzgeçleri ve karaciğer yağları için avlanıyor.
Özellikle 2000’li yılların başlarında her yıl 63 milyon ila 273 milyon köpekbalığının avlandığı biliniyor. Köpekbalıkları, ancak uluslararası boyutta çok katı avlanma yasaklarının getirilmesi ve bu yasakların tam olarak uygulanması sonucunda kurtarılabilir.