İçeriğe geç

Çanakkale tatili rehberi: Gezilecek 5 yer

🕓13 dakika okuma süresi

Çanakkale tatili, Türkiye’de tatil yapmayı planlayan kişiler için deniz kıyısı yerler arasında her zaman 1 adım önde oluyor. Çünkü bazı yerler kendine has doğal özellikleri ve tarihsel zenginlikleriyle hem denizin hem karanın cazibesini aşıp başlı başına bir ilgi odağı haline geliyor. Çanakkale Türkiye’de bu yerlerden birisi.

Çanakkale’de tatil yapmak ve gezmek isteyen tatilseverler için gezilmesi gereken önemli yerleri içeren bir tatil rehberi hazırladık. Tatil rehberimizde Çanakkale’deki önemli yerler, bu önemli yerlerin mutlaka görülmesi gereken kısımları, bu yerlere nasıl gidilebileceği, tatil yerlerinin merkeze uzaklığı gibi ihtiyacınız olan birçok bilgiyi bulacaksınız. Haydi, 😃 şimdi tatile başlayalım!

1- Bozcaada Adası

Bozcaada, ülkemizin Ege denizinde bulunan 2 önemli adasından birisi. Bozcaada’yı gezmek ve tanımak Çanakkale tatilinde yeri özel olan bir deneyimdir. Bozcaada ülkemizin az sayıdaki adalarından birisi olmakla kalmıyor ve hem tarihi zenginlikleri hem içecek kültürüyle kendine özgü bir tatil deneyimi sunuyor.

Bozcaada kalesi

Deniz manzarasını tarih kokusuyla izlemek için çok ideal bir yer olan Bozcaada kalesiyle tanışın! Türkiye’deki çoğu yerleşim yerinin kendine ait bir kalesi vardır. Bu nedenle Bozcaada’nın kalesinin olması sizi şaşırtmasın. Bozcaada kalesini şaşırtıcı kılan ve diğer kalelerde ayıran özelliği denizin tam kıyısına inşa edilmiş olmasıdır. Bozcaada kalesinin surları Ege’nin dalgalarıyla sürekli dövülen eşsiz surlardır.

Egenin dalgaları tarafından dövülen Bozcaada kalesi surları

Açıkçası Bozcaada kalesinin surlarında gezinmeyi ve bu sırada püfür püfür esen deniz rüzgarlarını hissetmenin tadını hiçbir sözcük tarif edemeyeceği için sizi fotoğraflarla baş başa bırakıyorum.

Bozcaada Şarabı

Bozcaada’nın hem tarihsel zenginlikleriyle hem içecek kültürüyle ayrıştığını daha önce söylemiştim. Bozcaada içecek kültürünün en ünlü öğesi şüphesiz Bozcaada şarabıdır. Bozcaada şarabı Türkiye’nin en leziz ve kendine has şarabıdır.

Tadımlık olarak satılan ve farklı üzüm çeşitlerinden Bozcaada Şarapları

Bozcaada’nın kendine özgü bir şarap çeşidinin bulunması adadaki tarım faaliyetleri sayesindedir. Bozcaada iklimi üzüm yetiştiriciliği için elverişlidir. Bu vesileyle Bozcaada’da şarap kültürü gelişmiştir. Bozcaada şarabı, 16. yüzyıl Osmanlı gezgini Evliya Çelebinin seyahatnamelerinde dünyanın en kaliteli şarabı olarak kayıtlara geçmiştir.

Günbatımında içilen Bozcaada şarabı

Bozcaada şarabını içmenin zevkine en iyi varılacak yerler yine Bozcaada’nın içindedir. Tatil rehberimize Bozcaada şarabını keyifle yudumlayabileceğiniz eşsiz mekanlarla devam ediyoruz.

Üzüm bağları

Polente feneri ve Rüzgargülü Günbatımı izleme noktası

Bozcaada’nın en batı ucunda yer alan ve Bozcaada’yı ziyaret edenler için nispeten uzak konumda olan Polente feneri ve Rüzgargülü Günbatımı izleme noktası sahip olduğu eşsiz güzelliklerle adanın en ucunda oluşunu unutturuyor.

Günbatımı ve rüzgargülleri eşliğinde manzarayı seyreden insanlar

Polente feneri ve Rüzgargülü Günbatımı izleme noktası birbirine yakın konumda olan manzara seyir noktalarıdır.

Ayazma plajı

Bozcaada’nın adıyla ünlü plajlarından biri olan Ayazma plajı adanın güneybatısında yer almaktadır.

Akvaryum koyu

Kumsala yakın olan sığ bölgelerinde bile balıkların yüzmesiyle gerçekten bir akvaryum gibi olan akvaryum koyu Bozcaada’nın güzelliklerinden biridir. Akvaryum koyunun berrak suyunda harika sualtı çekimleri yapabilirsiniz.

Bozcaada’da Akvaryum koyunun bulunduğu bölgede aynı zamanda Ayana koyu ve Tuzburnu koyu da bulunmaktadır. Akvaryum koyunu tatil planınıza eklerken alternatif çeşitliliğinin bol olduğunu söyleyebilirim.

Bozcaada nerede? Bozcaada’ya nasıl gidilir?

Çanakkale merkezden Bozcaada’ya giderken en önemli kavşak noktası “Geyikli”dir. Bozcaada ile Çanakkale arasında bir geçiş noktası olan Geyikli mesafe olarak Bozcaada’ya daha yakındır.

Bozcaada’ya toplu taşıma ile ulaşım

Toplu taşıma ile Bozcaada’ya ulaşmak için 3 aktarma yapmalısınız. Ama merak etmeyin, bu 3 aktarmadan sonuncusu keyifli bir feribot yolculuğu olduğu için yol yorgunluğunu unutacaksınız 🙂

  • Çanakkale Merkez -> Geyikli Minibüsü
  • Geyikli -> Geyikli Feribot İskelesi
  • Geyikli Feribot İskelesi -> Bozcaada

Yolculuğun ilk aşaması olan ve sizi Çanakkale merkezden Geyikli’ye götürecek olan minibüs, otogardan kalkış yaptıktan sonra şehir içinde Troya caddesi güzergahından yolcu toplamaktadır. Şehir içindeki konumunuza göre minibüs firmasından size en yakın olan durağı öğrenebilirsiniz.

Geyikli’ye ulaştıktan sonra feribot iskelesine giden minibüse geçmelisiniz. Toplu taşıma ile Bozcaada’ya gitmeyi planlayan gezerlerin bilmesi gereken önemli nokta “zaman”dır. Geyikli’ye ulaştıktan sonra feribot iskelesine giden minibüsü de bir süre beklemeniz gerekebilir. Yoğun tatil sezonunda iki minibüs arasında bekleme durumu söz konusu olmasa da bazı dönemlerde bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Bozcaada’da özgürce zaman geçirmek için yola erken çıkmalısınız.

Bozcaada’ya özel araçla ulaşım

Bozcaada’ya özel araçla gitmek isteyenler için yolculuk gayet basit ve keyifli. Merkezden Geyikli’ye ve oradan Geyikli Feribot iskelesine ulaştıktan sonra yapmanız gereken şey iskelede araç sırasına girmektir. Çünkü feribota aracınızla binebilirsiniz.

Aracınızla birlikte Bozcaada’ya ulaştıktan sonra tatiliniz çok daha verimli geçecektir. Çünkü Bozcaada’da bahsettiğimiz seyir noktalarına, plajlara ve koylara özel araçla ulaşmanız çok daha kolaydır. Özel araçla hızlı ve eğlenceli bir tatil yapabilirsiniz.

2- Çanakkale Şehitlikleri

Çanakkale denince şüphesiz akla gelen ilk şey Çanakkale Savaşıdır. Türk milleti için dönüm noktalarından biri olan bu savaşın Çanakkale’nin tarihi zenginliğindeki rolü çok büyüktür.

Mermilerin havada çarpışma olasılığının ne kadar düşük olduğunu hatırlatmak isterim…

Metrekareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale’nin her bir tarafında, yüksek bir ruhun eseri olan bu savaşa dair tarihi izler görebilirsiniz.

Eceabat Sahil Parkı

Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi,

Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.

Çanakkale Şehitlerine, Mehmet Akif Ersoy

Gelibolu Şehitlikleri

Çanakkale’nin Avrupa yakası olan Gelibolu Yarımadası (uçaktan)

Gelibolu, hemen her adımında bir şehit yatan ve tarihi sit alanı olan bir yarımadadır.

57. Alay Şehitliği

Çanakkale savaşında adı en çok telafuz edilen alay şüphesiz 57. alaydır. 57. Alayın bu kadar ünlü olmasının sebebi Çanakkale Kara Muharebelerinin başlangıcı sayılan Anzak Çıkarmasındaki üstün başarısıdır. Kahramanca çarpışan 57. Alayın tamamı şehit olmuştur.

Çanakkale Şehitlik Turları

Çanakkale tatilinde şehitlikleri gezmek ve bu büyük hatıranın ruhunu damarlarındaki kanda hissetmek istiyorsanız mutlaka bir tura katılmanızı öneririm. Çünkü gezi sırasında başınızda bir tür rehberini bulunması yapacağınız ziyaretin kesinlikle daha anlamlı olmasını sağlayacaktır. Çanakkale Şehitliğini ister tek başınıza ister ailenizle bir tura katılarak gezmenizi gerektiren sebepler şöyledir:

  • Gelibolu Yarımadası içerisinde gezilmesi gereken bir çok farklı konum bulunmaktadır. Bu konular tam 160 km’lik bir hat boyunca yayılmıştır. Bu nedenle gidilmesi gereken tüm yerleri ve hangisine ne kadar zaman ayrılması gerektiğini deneyimli bir rehber kadar iyi bilmeniz mümkün değildir. Dolayısıyla bir tur rehberi eşliğinde gezmenizi size çok şey kazandıracaktır. Gelibolu yarımadası boyunca gidilmesi gereken yerler listesi şöyledir:
    • Kilitbahir Kalesi
    • Namazgah Tabyası
    • Rumeli Mecidiye Tabyası
    • Seyit Onbaşı Anıtı
    • Şahindere Şehitliği
    • Havuzlar Şehitliği
    • Soğanlıdere (Sargı Yeri) Şehitliği (Panaromik)
    • Şahindere (Sargı Yeri) Şehitliği
    • Hilal-i Ahmer ( Kızılay ) Müzesi
    • Azerbaycan Şehitliği (Panaromik)
    • Çanakkale Şehitler Abidesi
    • Morto Koyu – Seddülbahir Koyu ( Panaromik )
    • Yahya Çavuş Şehitliği – Ertuğrul Koyu (Panaromik)
    • Alçıtepe Köyü (Öğle Yemeği)
    • Anzak Koyu (Panaromik)
    • Mehmetçiğe Saygı Anıtı (Panaromik)
    • Albayrak ve Kanlı Sırt, Lone Pine (Panaromik)
    • Kırmızı Sırt Siperleri (Panaromik)
    • 57 Piyade Alay Şehitliği
    • Conk Bayırı
    • Anafartalar Ovası (Panaromik)
    • Albay Mustafa Kemal Atatürk Anıtı Kemal Yeri
    • Yeni Zelanda Mezar Anıtı ( Panaromik )  
    • Eceabat
  • Bir tura katılmanız ulaşım ve yemek gibi konuları sizin düşünmemenizi sağlayarak gezdiğiniz yerlere daha fazla odaklanmanızı sağlayacaktır.
  • Turist rehberleri gezdiğiniz yerlerde Çanakkale savaşı sürecinde neler yaşandığını gayet iyi bilmektedir. Gezi sırasında bir rehberin anlatımıyla savaş alanında neler yaşandığını dinlemek gerçekten büyük bir zenginliktir.

Çanakkale Şehitlik turlarına nasıl katılınır?

Şehitlik turları farklı konseptlerde ve farklı kalkış noktalarında yapılabilmektedir.

  • Günübirlik Çanakkale Şehitlik Turu
  • Konaklamalı Çanakkale Şehitlik Turu
  • İstanbul-İzmir Çıkışlı Çanakkale Şehitlik Turu

Size en uygun olan turu tespit etmek için internette kısa bir araştırma yaparak tur organizasyonlarıyla iletişime geçebilirsiniz. Genellikle en çok tercih edilen günübirlik şehitlik turlarıdır. Günübirlik şehitlik turları sabah saatlerinde Çanakkale Merkez İskelesinden kalkmaktadır. Saat 9-10 gibi tür katılımcılarının toplanması beklenmekte ve kısa bir açılış konuşmasından sonra otobüs-minibüsle birlikte feribota binilmektedir. Feribotla Eceabat’a ulaşıldıktan sonra görkemli Şehitlik türünü başlamaktadır. Akşam saatine kadar süren tur yine Merkez iskeleye dönüş yapıldıktan sonra tamamlanmaktadır.

3- Gökçeada Adası

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, Çanakkale tatillerinin gözdelerindendir. Kendine ait bir hava limanı bulunan Gökçeada’ya yaz sezonunda uçakla ulaşmanız mümkündür. Peki bu devasa ada hangi güzellikleri barındırıyor?

Gökçeada Dibek Kahvesi

Gökçeada’nın içecek kültüründen bahsederken dibek kahvesinin yeri büyüktür. Adadaki hemen her kafenin kendine ait bir dibek kahvesi bulunmaktadır. Gökçeada tatilinizde herhangi bir tatilden daha çok kahve içeceğinizi söyleyebilirim ☕

Sualtı Milli Parkı

Gökçeada Türkiye’nin ilk ve tek Sualtı Milli parkına ev sahipliği yapmaktadır. Sualtı Milli parkına ilgi duyuyorsanız Gökçeada’daki görevlilere izin ve rehberlik alarak dalış yapabilirsiniz. Unutmayın, bir profesyonel yanınızda olmadıkça dalış yapmak yasaktır. Sualtı Milli parkında, Yıldızkoy’da kurulu olan sualtı patikası boyunca deniz canlıların yakından görebilirsiniz. Sualtındaki patikaya farklı deniz canlılarına ait habitatlar hakkında bilgilendirme tabelaları yerleştirilmiştir. Bu sayede hem deniz canlılarını yakından görebilir hem de onların yaşam alanlarını tanıyabilirsiniz.

Türkiye’nin En Batı Noktası🌅 – Gizli Liman

Konumu itibariyle saklı bir cennet güzelliğinde olan Gizli Liman, hem adanın hem de Türkiye’nin en batı ucunda yer almaktadır. Gizli liman Türkiye’nin en batı noktasıdır. Taşlı zemini nedeniyle deniz ayakkabısı olmadan girilmesi zor olan gizli liman koyu, ulaşılması çaba gerektiren konumu nedeniyle bu ismi almıştır. Ancak bu gizem ve ulaşılmazlık aynı zamanda beraberinde sakinlik ve kafa dinlemelik bir ortam getirmektedir. Gizli liman’da günbatımını izlemek gerçekten bir keyiftir.

Türkiye’nin En Batı Noktasında Günbatımı
Gizli Liman Plajı

Marmaros Şelaleleri

Trekking için oldukça elverişli olan Marmaros Büyük ve Küçük şelaleleri gerçekten birer doğa harikasıdır. Gökçeada’nın sembollerinden olan bu harika şelaleleri

Tuz Gölü ve Aydıncık Yarımadası

Gökçeada’nın kendine özgü harikalarından biri şüphesiz tuz gölüdür. Adanın güneydoğusundaki Aydıncık Yarımadası yakınlarında bulunan tuz gölü büyük bir ilgi odağıdır. Tuz Gölü bölgesini adanın cazibe merkezi haline getiren şey birçok ilgi odağının ve etkinliğin bu bölgede toplanmış olmasıdır. Kefalos plajı, İncekum plajı, Aydıncık yarımadası ve Kokina kaya mezarları gibi turistik mekanlar Tuz gölünün yakınındadır.

kefalos plajı

Tuz Gölü civarındaki plajlarda aynı zamanda sörf etkinlikleri yapılmaktadır. Burada dalgaların arasında sörf macerasına çıkabilirsiniz.

Kokino Kaya Mezarları, kaya içerisine oyulmuş 2 kişilik mezarlardır. Roma dönemine ait olduğu düşünülmekte birlikte tam olarak hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir.

Gökçeada’ya nasıl gidilir?

Çanakkale merkezden Gökçeada’ya gitmek için izlemeniz gereken aktarmalı güzergah şöyledir:

  • Çanakkale Merkez İskelesi -> Eceabat
    • Feribot
  • Eceabat -> Kabataş Limanı
    • Dolmuş
  • Kabataş Limanı -> Gökçeada
    • Feribot

Çanakkale Merkez İskelesinden feribotla Eceabat’a geçtikten sonra Eceabat İskelesi civarında Kabataş’a giden dolmuşlar beklemektedir. Bu dolmuşlarla Kabataş’a geçiş yaparak Gökçeada feribotuna ulaşabilirsiniz.

Bozcaada vs. Gökçeada

Çanakkale tatilinde Gökçeada ve Bozcaada’yı gezen kişilerin en sevdiği karşılaştırma Bozcaada-Gökçeada karşılaştırmasıdır. Bu karşılaştırmada öne çıkan bazı gerçekleri paylaşalım 🙂

  • Gökçeada, Bozcaada’nın 7 katından daha geniştir.
  • Gökçeada’nın içme suyu/sulama barajı ve hava limanı vardır
  • Bozcaada köyü olmayan bir ilçedir. Gökçeada’nın geniş arazilerinde ise birçok köy bulunmaktadır.
  • Gökçeada’nın nüfusu Bozcaada’da fazla olmasına rağmen yüzölçümü nedeniyle daha seyrektir. Bu nedenle Gökçeada daha sakindir.
  • Gökçeada’da park yeri bulmak kolaydır. Bozcaada’da ise yoğunluktan ötürü daha zordur.
  • Gökçeada’da tuz gölü vardır.
  • Gökçeada’da şelale ve akarsu bulunmaktadır.
  • Gökçeada’da devlet hastanesi bulunmaktadır. Bozcaada’da ise sağlık ocağı mevcuttur.
  • Gökçeada askeri bölgedir. Adada askeri üs bulunmaktadır. Zaman zaman tatbikat yapan askerler görebilirsiniz.
  • Bozcaada daha pahalıdır.
  • Bozcaada tatili daha kısa sürer çünkü ada küçüktür.
  • Bozcaada’nın merkezi feribottan indiğiniz limandayken Gökçeada’nın merkezi içerdedir.
  • Bozcaada’nın şarabı, Gökçeada’nın dibek kahvesi ünlüdür.
  • Gökçeada sokaklarında keçiler görebilirsiniz.
  • Gökçeada’da birçok zincir market şubesi bulunmaktadır.
  • Gökçeada’da KYK yurdu bulunduğu için eğer öğrenciyseniz Seyahatsever uygulaması kapsamında yurtta ücretsiz konaklamayı deneyebilirsiniz.

4- Assos Antik Kenti Harabeleri

Çanakkale yakın tarih zenginliklerinin görkemli olduğu bir gerçektir. Ancak takvimde yakın tarihten daha eskilere inmek istediğimizde Çanakkale yine pek zengindir. Anadolunun Roma dönemine ait birçok önemli merkez Çanakkale’de bulunmaktadır. Assos Antik Kenti kesinlikle tüm dünya için önemli bir tarihi mirastır.

Midilli Adasına Nazır Assos Tiyatrosu

Assos Antik Kenti, tarihe mal olmuş, Aristo gibi Antik Yunan filozoflarının yaşadığı kenttir. Kentte aynı zamanda Osmanlı Dönemine ait Murat Hüdavendigar Camii(1359) bulunmaktadır.

Assos’un zirvesindeki Athena Tapınağının kalıntıları

Assos Gezisi ne kadar sürer?

Assos’a gitmek Çanakkale tatilinizin en uzun yolculuğudur. Çünkü Assos Antik Kenti, Çanakkale il sınırlarının en güneyinde, Midilli adasının tam karşısında yer almaktadır. Bu nedenle Assos için 1 gün ayırmanız gerektiğini söyleyebilirim.

Assos Antik Kenti, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Behramkale köyündedir.

Elbette Assos’u gezmeniz çok uzun saatler sürmeyecek. Fakat Assos’a gitmek, Assos’u gezmek ve geri eve dönmek büyük bir yorgunluk olmaktadır. Bunun nedeni Antik Kent harabelerinin bir yamaç boyunca dağılmış olmasıdır. Örneğin fotoğraftaki tiyatro yamacın en aşağısındadır. Oraya kadar yürüyerek inmek ve çıkmak yorucu olmaktadır. Bu sebeple Assos’u gezerken yanınıza bol bol içme suyu almayı ve rahat bir ayakkabıyla yola çıkmayı unutmayın! Özellikle yaz sıcağında🌞 Assos’ta terlememek mümkün değildir.

Kadırga Koyu ve Plajı

Assos bölgesini başlıca bir tatil bölgesi haline getiren şeylerden biri civardaki plajlar ve koylardır. Özellikle Assos bölgesinde konaklamayı tercih eden tatilciler için Kadırga Koyu ve Plajı yakınında oteller bulunmaktadır. Assos bölgesinde konaklayarak hem denizin hem de Antik kentin tadını çıkarabilirsiniz.

Assos’a nasıl gidilir?

Toplu ulaşım ile Assos’a gitmek için takip etmeniz gereken aktarmalı güzergah şöyledir:

  • Çanakkale Merkez -> Ayvacık
    • Dolmuş
  • Ayvacık -> Behramkale
    • Dolmuş

Çanakkale merkezde Troya caddesi güzergahında yolcu toplayan Ayvacık dolmuşlarından birine bindikten sonra Ayvacık otogarında yolcu toplayan Behramkale dolmuşuna binmelisiniz. 2 dolmuş arasında 30 dk civarı bekleme süresi söz konusu olabilmektedir.

5- Troya Antik Kenti Milli Parkı ve Troya Müzesi

Tevfikiye köyü yakınlarında bulunan Troya Antik Kenti, Dünya Mirası Listesindedir. Troya Antik Kenti, İlyada Destanında bahsedilen Troya savaşının gerçekleştiği kenttir.

Troya Milli Parkı

Günümüzde Milli Park olan ve harika bir yürüyüş yolu haline getirilen Troya Antik Kenti, ağaçların ve doğanın içerisinde tarih kokan bir yürüyüş yapmak ve bir yandan kuş cıvıltılarını dinlemek için harika bir yerdir.

Troya Milli Parkında Yürüyüş Yolu

Troya Antik kentinde gerçekleşen savaşın meşhur sembolü Truva Atıdır. Truva atı, Çanakkale’nin sembollerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde şehrin ticari hayatında da Truva/Troya sözcüğü bir marka haline gelmiştir.

Troya Müzesi

Milli parkın yakınında bulunan Troya Müzesinde, Antik kentten çıkarılan eşya ve eserler sergilenmektedir.

Milli parkın doğayla iç içe oluşu kadar Troya müzesi tarihi ve kültürel bir zenginliğe sahiptir. Açıkça söylemeliyim ki Troya Müzesi Türkiye’nin en muhteşem müzelerinden belki de 1.’si.

Antik dönemde, günümüzde gemi taşımacılığında kullanılan dev konteynırların işlevini gören ve boyu insan boyu kadar olan, içinde katı-sıvı her türlü madde taşınan “Amphora(Amfora)”lar.
Antik Kentten çıkarılan ve Ahit Sandığını andıran dev bir sandık

Troya Müzesi, Time Dergisi tarafından “Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer” listesinde gösterilmiştir(2019). Aynı zamanda Avrupa Müze Forumu tarafından 2020 yılında “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü” için aday gösterilmiştir.

Troya Manzarası

Troya Milli Parkını muhteşem yapan şeylerden biri eşsiz konumudur. Milli parkın yüksek noktalarından ve Troya Müzesinin üst katlarından baktığınızda Bozcaada’nın tepelerini görebilirsiniz. Troya’nın konumuna bağlı olarak ortaya çıkan bu eşsiz manzara Troya’nın harikalarındandır. Eğer drone çekimleri yapıyorsanız bu eşsiz konumun tadını çıkarabilirsiniz.

Troya’nın Görüş Alanı

Troya’ya nasıl gidilir?

Troya Milli Parkına ve Troya Müzesine gitmek için Çanakkale Merkeze yakın mesafede olan Tevfikiye köyüne gitmelisiniz. Tevfikiye’ye doğrudan giden bir dolmuş hattı bulunmamakta beraber yine de dolmuşla gitmek mümkündür.

Tevfikiye aktarmasında kullanılan Gökçalı köyü kavşağı

Troya’nın yer aldığı Tevfikiye köyüne toplu taşımayla gitmek için Çanakkale Merkezden kalkan herhangi bir Geyikli veya Ayvacık dolmuşuna binebilirsiniz. Geyikli ve Ayvacık dolmuşları, Tevfikiye köyüne giden güzergahtan geçmektedir. Dolmuşla Gökçalı köyünün bulunduğu kavşağa kadar geldikten sonra inip yolunuza otostopla devam edebilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa Tevfikiye’ye bu şekilde gidebilirsiniz.

Troya’dan dönmek ise gitmekten daha kolaydır. Çünkü Milli parktan ayrılırken, Milli parkın otoparkından yola çıkmakta olan herhangi bir vatandaşın aracına binebilir ve bu sayede Çanakkale Merkeze kadar gidebilirsiniz. Milli Parkı gezip evine dönen ve Çanakkale merkezde yaşayan birilerini bulmanız çok zor olmayacaktır. Eğer otostopla yalnızca Milli parktan Gökçalı kavşağına kadar giden bir araca binerseniz Yolun karşı tarafına geçip Ayvacık veya Geyikli’den dönen bir dolmuşa binebilirsiniz. Ama kavşakta karşıdan karşıya geçerken çok dikkatli olmayı ve şehirlerarası bir yolda olduğunuzu unutmayın 🙂 Unutmayın, bir süre yolda dolmuş beklemeniz gerekebilir. Bu nedenle dolmuş saatlerini öğrenmeniz ve kavşaktan hangi saate dolmuşun geçeceğini hesaplayarak planlı hareket etmeniz önemlidir.

Bonus- Hamidiye Tabyaları ve Çanakkale Boğazı

Çanakkale tatilinde bahsettiğim diğer yerlerle beraber güzelim boğaz manzarasına da zaman ayırmayı unutmayın. Çanakkale sahip olduğu boğaz sayesinde kesinlikle şehir merkezinde de zaman geçirilmesi gereken bir şehirdir.

Hamidiye Tabyalarının bulunduğu kıyı parkından yürüyüşe başlayarak boğazdaki kafelere doğru ilerleyebilirsiniz. Böylece hem Çanakkale savaşının kazanılmasında etkin rol oynayan Hamidiye Tabyalarını görürsünüz hem de boğaz manzarasında mutlulukla içeceğinizi yudumlarsınız 🙂

Telif hakkı © 2021-2024 Gerçek!